Velká hospodářská krize (1929) a její vliv na hospodářský a politický život Latinské Ameriky - Kušnierik, Michal (Jihočeská univerzita, 2010)
Předložená bakalářská práce zkoumá dopad Velké hospodářské krize z roku 1929 na hospodářský a politický život v Latinské Americe. První část práce pojednává o kořenech vzniku Světové ekonomické krize ve Spojených státech amerických. Následující části se již věnují konkrétním dopadům krize v Latinské Americe. Autor přibližuje ekonomickou situaci latinskoamerických zemí před vypuknutím deprese a ukazuje různé přístupy k řešení jejich následků. Mezi ně patřila buď aktivní ekonomická politika, která se vyznačovala státními zásahy do ekonomiky nebo pasivní hospodářská politika, jež spočívala ve vyčkávání. Byla to tedy politika nevměšování se. Třetí a zároveň poslední část se zaměřuje na politické dopady Velké hospodářské krize, především pak na podobu státního zřízení jednotlivých latinskoamerických zemí. Pojednává o nárůstu pravicově - populistických vojenských diktatur, o objevování myšlenek komunismu či o úpadku demokracie.
The Great Depression (1929) and Its Influence on Political and Economic Life in Latin America
Keywords: krize; Latinská Amerika; hospodářská krize; 1929; politické důsledky; hospodářské důsledky; historie Latinské Ameriky; fašismus; komunismus; demokracie; Brazílie; Mexiko; Chile; Kuba; Argentina; Kolumbie; Great Depression; 1929; Latin America; world economic crisis; economic consequences of the World Depression; Big Crack; democracy; communism; populist military dictatorships