Nejčastější problémy v ošetřovatelské praxi před a po invazivních výkonech v oboru kardiologie. - Veselá, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této bakalářské práce je ''Nejčastější problémy v ošetřovatelské praxi před a po invazivních výkonech v oboru kardiologie.''. Hlavními cíly bylo zjistit nejčastější problémy v ošetřovatelské praxi po invazivních výkonech a zmapovat informovanost pacientů před a po invazivních výkonech a její vliv na další průběh ošetřovatelské péče. V kapitole, která obsahuje současný stav dané problematiky je uvedena historie invazivní kardiologie a současnost. Dále jsou zde popsány některé invazivní výkony, které se u nás provádí a v neposlední řadě je zde zahrnuta ošetřovatelská část. Ta je zaměřena především na úlohu sestry v péči o pacienty, kteří podstupují invazivní výkon a také ukazuje na některé ošetřovatelské problémy, které se mohou u těchto nemocných objevit. Je zde také uvedena důležitost komunikace mezi ošetřovatelským personálem a pacientem. Kvalitativní šetření probíhalo formou nestandardizovaného rozhovoru a pozorováním. Rozhovory byly zaznamenány na diktafon a následně přepsány. Jednalo se celkem o 5 respondentů, se kterými byly vedeny dva rozhovory, na základě kterých byly vytvořeny kasuistiky. K těm byly pro zpřehlednění zpracovány tabulky znázorňující problémy popsané v kasuistice. Šetření probíhalo na standardním kardiologickém oddělení v Nemocnici České Budějovice, a.s.. V kasuistikách jsou zaznamenány oba rozhovory, a to před invazivním výkonem a po něm. V obou jsou uvedeny nejčastější problémy, které se u respondentů vyskytují. Dále zachycují přístup sestry v péči o pacienta a v neposlední řadě úroveň informovanosti jak ze strany lékaře, tak sestry. Mohu konstatovat, že stanovených cílů bylo dosaženo Výsledky této práce budou poskytnuty managementu zdravotnického zařízení, kde bylo šetření prováděno. Dále mohou sloužit k eliminaci uvedených problémů v souvislosti s invazivními výkony. Práce může být také prezentována na sesterských seminářích a konferencích.
Most frequent problem in nurse practice before end after invasive achievements in cardiology
Keywords: Kardiologie; ošetřovatelská péče; vyšetření srdce; invazivní diagnostika; informovaný souhlas; Cardiology; medical care; examination of the heart; invasive diagnosis; informed consent