VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ LIDÍ S DIABETEM - Nožičková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Výskyt cukrovky ve světě kolísá. V České republice je asi 5% diabetiků a pravděpodobně přes 90% z nich jsou diabetiky druhého typu. Ve většině evropských zemí je výskyt diabetu 3 až 5%. Pětiprocentní výskyt diabetu přesahují populace ve Švédsku a Rakousku. Výskyt do 2% je v Indii, Belgii a Dánsku. Genetická zátěž v populaci představuje u nás asi 20%, při prevalenci (počet případů určité nemoci, jež existuje (prevaluje) v určité populaci v určitém čase) 5%. To znamená, že 5% (každý dvacátý člověk)v naší populaci včetně dětí a nejstarších osob má již cukrovku. Přitom asi 20% z nás (každý pátý člověk) si nese genetický předpoklad a tyto osoby diabetes ve středním nebo vyšším věku dostanou. Výskyt cukrovky s rostoucím věkem stoupá.
NUTRITION AND DIET IN PEOPLE WITH DIABETES
Keywords: diabetes mellitus I. a II. typu; obezita; pohybová aktivita; glykemický index; diapotraviny; výměnné jednotky; edukace; selfmonitoring; diabetes mellitus; glucose; Insulin