Invazivní metody v prenatální péči z pohledu ošetřovatelství z využitím systémů NANDA, NIC a NOC - Štefková, Karin (Jihočeská univerzita, 2015)
V diplomové práci se zabýváme problematikou invazivních metod v prenatální péče, z pohledu ošetřovatelství s využitím standardizovaných klasifikačních systémů NANDA, NIC a NOC, které nabízejí mnoho možností pro zefektivnění, zjednodušení a zkvalitnění péče o ženy, které invazivní metody podstupují. Teoretická část diplomové práce je zaměřená na screeningová vyšetření v prenatální péči, na jednotlivé invazivní metody a nejčastější vrozené vývojové vady dítěte. Dále pak na standardizované klasifikační systémy NANDA, NIC a NOC, které představují společný ošetřovatelský jazyk. Empirická část diplomové práce je zpracována pomocí kvalitativní strategie. Ke sběru údajů jsme zvolili následující výzkumné metody: obsahovou analýzu dokumentů, hodnocení s použitím Fehringova modelu. Prvním cílem bylo, zjistit a identifikovat s jakými problémy se setkávají ženy po odběru plodové vody (AMC), choriových klků (CVS) a kordocentézy a druhým cílem zhodnotit použitelnost vybraných problémů z klasifikačních systémů NANDA, NIC a NOC za pomoci Fehringova modelu validizace ošetřovatelských diagnóz. Z publikace NANDA International Taxonomie II jsme prostřednictvím obsahové analýzy vybrali 3 ošetřovatelské diagnózy, z publikace Nursing Interventions Clasification (NIC) 3 ošetřovatelské intervence a z publikace Nursing Outcomes Clasification (NOC) 4 očekávané výsledky, které jsou zaměřeny na respondentky po invazivních metodách. Z vybraných ošetřovatelských diagnóz NANDA, intervencí NIC a očekávaných výsledků NOC jsme vypracovali výzkumný formulář a jako specifický dotazník ho předložili k validizaci respondentkám. Výzkumné šetření bylo realizováno od ledna do března roku 2015 v poliklinice GENNET, s.r.o. - Centru lékařské genetiky a reprodukční medicíny a v soukromé ambulanci OG Medical Center s.r.o. Výzkumný vzorek tvořilo 34 záměrně vybraných respondentek, které postoupily odběr plodové vody, choriových klků, nebo kordocentézy. Výstupem diplomové práce je základní koncept ošetřovatelské diagnostiky, dle NANDA-I, NIC a NOC zaměřený na ženy po invazivních metodách v prenatální péči. Výzkum ukázal, že u převážné většiny respondentek se výrazně projevovaly příznaky strachu a úzkosti. Naproti tomu, co se týče dostatečných znalostí, uváděly respondentky, že znalosti v dané problematice mají dostačující. Tento výsledek je hodně ovlivněn tím, že respondentky si hodně informací zjišťují na internetu. Tyto informace ale nemusí být vždy pravdivé. Výsledky bohužel ukázaly, že je větší problém s komunikací a zájmem zdravotnického personálu vůči respondentkám.
Invasive methods of prenatal care from the perspective of nursing, using the system NANDA, NIC and NOC.
Keywords: standardizovaný klasifikační systém NANDA; NIC a NOC; prenatální diagnostiky; invazivní metody; genetické vady; odběr plodové vody (AMC); odběr choriových klků (CVS); kordocentéza; standardized classification system NANDA; NIC and NOC; prenatal diagnosis and invasive methods; genetic defects; amniocentesis (AMC); chorionic villus sampling (CVS); cordocentesis