Finanční analýza vybraného průmyslového podniku - Podzimková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena na finanční analýzu společnosti Lovochemie, a.s. v období 2017-2021. Poskytuje rozbor odborných literárních zdrojů zabývajících se všemi metodami finanční analýzy, které zde budou použity. Bude zde vypočtena horizontální a vertikální analýza, rozdílové a poměrové ukazatele, bankrotní modely, Du Pont analýza, pyramidové modely a Spider graf. Práce obsahuje popis společnosti včetně základních údajů, konkurentů a průmyslového odvětví, do kterého podnik spadá. Následně jsou uvedeny výpočty všech ukazatelů a porovnání společnosti s odvětvím. Na závěr je popsána celá situace společnosti a jsou zde posouzeny hlavní zdroje neefektivnosti podniku. Z finanční analýzy vyplynulo, že Lovochemie má stabilní finanční situaci i přes významný dopad pandemie COVID-19 na českou ekonomiku. Firma měla nejlepší výsledek hospodaření v roce 2019, díky dokončenému investičnímu projektu. Je zde tedy doporučeno více investovat do nových výrobních linek, jelikož se to ve sledovaném období projevilo jako velmi výhodné, zautomatizování výroby a zaměření se na nové IT core systémy, které by mohly zefektivnit komunikaci mezi jednotlivými útvary. Z výsledků analýz jsme také došli k závěru, že společnost drží velké množství kapitálu kvůli zásobám, tak by bylo vhodné, kdyby společnost zvážila výhodnější zásobovací systém. Po vyhodnocení finanční analýzy jsme došli k závěru, že je podnik i přes některé kolísavé hodnoty stabilní.
Financial analysis of a selected industrial company
Keywords: Finanční analýza; finance; ukazatele; finanční situace; financial analysis; finance; indicators; financial situation