Fair Trade jako jedna z forem rozvojové pomoci - Tomášová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce popisuje hnutí Fair Trade, které je formou rozvojové pomoci. První kapitola popisuje volný obchod, který je zdrojem nespravedlnosti, kterou se Fair trade snaží napravit. Dále je popsána Rozvojová spolupráce, její základní témata a jeden projekt OSN a jeden projekt v České republice. Ve třetí kapitole je vysvětlen pojem Fair Trade, popsána jeho historie, cíle a znaky tohoto druhu obchodování. Další podkapitola seznamuje s nejčastěji obchodovanými komoditami, které jsou káva, čaj, čokoláda, rýže a víno. Je zde také popsáno fungování Fair Trade ve světě i u nás. Důležitým tématem jsou také továrny, kde jsou lidé otročeni - takzvané sweatshopy. Odtud pochází zboží velmi luxusních značek, které máme i u nás. Poslední kapitola je o společnosti Excellent Plzeň, s.r.o., která prodává výrobky Fair Trade, a také je zde rozhovor se zakladatelkou společnosti Lenkou Černou M.A.
Fair Trade as a Form of Aid to the Third World
Keywords: Fair Trade (spravedlivý obchod); Free trade (volný obchod); sweatshop; rozvojová pomoc/ rozvojová spolupráce; Fair Trade; Free trade; Sweatshop; Aid to the Third World; Development Co-operation