Metoda imunohistochemie v patologii - Hrdinová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce pojednává o využití imunohistochemických metod v diagnostice novotvarů v patologii. Popisuje využití spektra protilátek na oddělení patologie Nemocnice Český Krumlov, a.s. Imunohistochemické metody jsou dnes významnou metodou používanou v patologii pro typizaci nádorů a v případě metastáz pro určení primárních nádorů. Doplňují standardní barvící metody pro základní diagnostiku, jako např. Hematoxylin-Eosin a Van-Gieson, u kterých je nižší specifičnost. Tyto metody slouží zejména k barevnému odlišení základních buněčných složek a tkáňových komponent preparátu. Metody imunohistochemie jsou založené na principu afinity speciální protilátky vůči danému antigenu a jsou rozděleny na přímé a nepřímé metody. U přímé metody se pro detekci antigenu použije protilátka značená např. enzymem, který po navázání vyvolává barevnou změnu, kterou pozorujeme pod mikroskopem. Nepřímá metoda (dvoustupňová i třístupňová) je metoda mnohem citlivější, je založena na principu neznačené primární protilátky, na kterou se naváže konjugovaná sekundární protilátka s enzymem nebo biotinem. U třístupňové metody pak využíváme afinity avidinu a biotinu, kdy se vytvoří komplex avidin-biotin-enzym (např. peroxidáza), který se znázorní a zvýrazní. Podrobněji se bakalářská práce zabývá diagnostikou nádorů prsu a sentinelové lymfatické uzliny, jak v teoretické, tak v praktické části a dále incidencí těchto nádorů od zavedení imunohistochemické metody na oddělení patologie Nemocnice Český Krumlov, a.s. V neposlední řadě je zde popsána i kazuistika jednotlivých zajímavých případů.
Diagnostic of immunohistochemistry in pathology
Keywords: imunohistochemie; antigen; protilátka; sentinelová lymfatická uzlina; biopsie sentinelové uzliny; karcinom mléčné žlázy; parciální resekát; nádor prsu; Imunohistochemistry; antigent; antibody; sentinel lymph node; SLNB; cancer of mammary gland; partial resection; breast tumors