Daňová incidence u daní ze spotřeby v podmínkách ČR - Veselá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá daňovou incidencí daně z cigaret v období změn sazeb této daně v České republice. Cílem práce je zjistit, jak daň dopadá na spotřebitele a na výrobce. Přesuny daňového břemene byly zjišťovány pomocí pozorování cen vybraných cigaret v období od září 2007 do února 2008, ze kterých byla pak vypočítána výše daně. Jednotlivá období mezi sebou byla porovnána a výsledky podrobně analyzovány. Dále byla sledována fiskální a výchovná funkce daně z cigaret. Výchovná funkce byla zjištěna pomocí vývoje počtu kuřáků a jejich spotřeby cigaret, zatímco fiskální funkce byla prokázána díky vývoji inkasa spotřebních daní. V závěru diplomové práce jsou zmíněny i daňové úniky ze spotřební daně z cigaret, které jsou stále velkým problémem nejen v České republice.
Taxes of Consumption Incidence in Czech Republic
Keywords: celková rovnováha; daň z cigaret; daňová incidence; daňový přesun; daňová sazba; daňový únik; dílčí rovnováha; faktory ovlivňující daňový přesun a dopad; metody měření daňového dopadu u daní ze spotřeby; placení spotřebních daní; počet kuřáků; spotřební daň; cigarette tax; excise duty; factors influencing tax shift and impact; general balance; measurement methods of tax shift by excise duties; number of smokers; partial balance; payment excise duties; tax avoidance; tax incidence; tax rate; tax shift