Analýza produkce kuřecích brojlerů v zemědělském podniku Agro Čejetice a.s. - Rišková, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Produkce drůbežího masa má v ČR a ve světě stále stoupající trend. Je to dáno především vysokou výkrmovou schopností, krátkým reprodukčním intervalem, dietetickými vlastnostmi masa a účinností přeměny živin. Ročně je v Evropské unii na jídlo vyprodukováno okolo 9,6 miliardy kuřat. Brojlerová kuřata jsou specializovaným typem kuřete chovaným a konzumovaným pro maso. V celosvětovém srovnání největší podíl produkce drůbežího masa zajišťují USA a země Evropské unie. Česká republika patří objemem produkce k méně dynamicky se vyvíjejícím zemím. Kuřecí maso je levnější než ostatní druhy masa a tento fakt výrazně navýšil jeho podíl na trhu. Je to dáno tím, že kuřecí maso obsahuje mnoho hodnotných bílkovin a jeho kuchyňská úprava je velice jednoduchá. Předmětem zadané diplomové práce bylo vyhodnocení vybraných vlivů na přírůstek brojlerových kuřat v zemědělském podniku Agro Čejetice s.r.o. v časovém sledu pěti let (2008?2012). Práce byla zaměřena na výpočet a sledování Indexu efektivnosti výkrmu během jednotlivých turnusů a na detailní sledování přírůstků a ztrát v jednotlivých lokalitách. Dále také na spotřebu KKS a vazbu na průměrnou prodejní hmotnost kuřat.
Analysis of the production of broiler chickens on the farm Agro Čejetice
Keywords: brojlerová kuřata; chov drůbeže; produkce; přírůstek; výkrm; broiler chickens; poultry breeding; production; growth; fattening