Historie tělesné výchovy a sportu ve Veselí nad Lužnicí - Hejlová, Valerie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o historii tělesné výchovy a sportu ve Veselí nad Lužnicí od jejího samotného organizovaného počátku roku 1887, kdy byla založena tělovýchovná jednota Sokol, až do roku 2020. Práce je rozdělena na čtyři historická období. První období je vymezeno lety 1887 až 1918, zabývá se vznikem a dalším vývojem Tělovýchovné jednoty Sokol. Druhé období je zaměřeno nejen na Sokol, ale i na vznik a vývoj dalších organizací jako je Dělnická tělocvičná jednota, Klubu českých turistů atd. od roku 1918 až 1945. Třetí období zachycuje významný historický poválečný vývoj a vznik sportovních oddílů v rozmezí od roku 1945 až do roku 1989. A poslední čtvrté období zachycuje především TJ Lokomotiva a sportovní oddíly od roku 1989 až do dnešní doby ve městě Veselí nad Lužnicí.
The History of Physical Education and Sport in Veselí nad Lužnicí
Keywords: oddíl; Sokol; organizace; tělovýchovná jednota; TJ Lokomotiva; section; Sokol; organization; physical education unity; TJ Lokomotiva