Technická úroveň dětských hřišť a výskyt vzniklých úrazů na těchto zařízeních. - Jelínková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem bakalářské práce je zhodnotit celkový stav úrovně zařízení i konstrukcí na nich umístěných s využitím vybraných metod tak analyzovat jejich bezpečnost. První část práce je zaměřena na popis vybraných pojmů a uvedení do problematiky dětských úrazů v závislosti na technické úrovni a stavu herních prvků, dále pak na seznámení se s požadavky technických norem na konstrukci herních prvků a odpovídající bezpečnost dopadových ploch a předpisy na čistotu a hygienu dětských hřišť. V druhé části jsem provedla analýzu současného stavu dětských hřišť na vybraných místech v závislosti na úrazech. Pro práci přímo v terénu jsem si připravila formuláře - dotazník (příloha č. 1) a záznam o kontrole dětského hřiště pro zapisování zjištěných skutečností (příloha č. 2). Při vytváření tohoto formuláře jsem vycházela z platných norem ČSN EN 1176 a ČSN EN 1177 týkajících se zařízení a povrchů na dětském hřišti. Ze získaných informací jsem vyhodnotila úroveň bezpečnosti dětských hřišť a závady i nedostatky herních prvků. Formulář obsahuje celkem 20 kritérií, z nichž se 15 zabývá bezpečností a prevencí úrazů na herních prvcích, 5 otázek je zaměřeno na čistotu, hygienu a informovanost veřejnosti. Splnění všech 20 bodů je zásadní podmínkou pro hodnocení s výsledkem - hřiště je bezpečné. Při nesplnění některých kritérií z oblasti hygieny je hřiště hodnoceno jako bezpečné s výhradou. Pokud bylo nesplněno jedno z 15 kritérií dle ČSN, hřiště nelze hodnotit jako bezpečné. Celkem byla provedena pasportizace 10 hřišť v lokalitách města Trhové Sviny a obcí Ledenice a Jílovice. Po provedení průzkumu a vyhodnocení formulářů jsem zjistila, že stav dětských hřišť neodpovídá normám a 7 hřišť nevyhovuje zadaným kritériím. Největší problém, který jsem zjistila, se týká dopadových ploch, kde není zajištěna potřebná hloubka ochranné vrstvy. Technické provedení herních prvků je v pořádku zejména u nových zařízení, ty starší jsou s výhradou. Další nedostatky jsou zejména v odvodnění ploch, ty byly zjištěny celkem u 6 hřišť. Navrhovaným řešením těchto nedostatků je osazení ploch vhodnými materiály (speciální gumové a pryžové rohože) a dostatečná hloubka písku či štěrku. Dále je potřeba zajistit dostatečné odvodnění pomocí drenáží. Dále bych doporučila, aby provozovatelé zajistili průzkum na zvolení herních prvků dle věkových kategorií na jednotlivých hřištích. Navržený způsob odstranění zjištěných závad by měl sloužit pro provozovatele v daných lokalitách jako metodika prevence dětské úrazovosti a tím také napomoci v neposlední míře snížení nákladů na následnou léčbu.
Technical level playgrounds and incidence of injuries incurred on these facilities.
Keywords: dítě; dětské hřiště; bezpečnost; prevence; úraz; children; playground; safety; prevention; injury