Využití fondu EAFRD v oblasti rozvoje venkovského prostoru - Osomová, Anděla (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou financování rozvoje českého venkovského prostoru. Seznamuje čtenáře s regionální politikou a strukturálními fondy Evropské unie a představuje Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD). Dále popisuje oblasti a formy čerpání dotací z tohoto fondu, a to v programovacím období 2007 ? 2013. Informuje též o podmínkách, nutných pro získání dotace v rámci Programu rozvoje venkova na území České republiky. Cílem práce je zhodnocení využitelnosti Evropského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) ve zvolené oblasti. Předmětem analýzy je obec Plav, která je blíže představena a stručně charakterizována. Pro zvolenou obec byla vypracována a následně vyhodnocena SWOT analýza. Za účelem zhodnocení využitelnosti EAFRD v obci Plav byly analyzovány písemné materiály, získané z obecního úřadu Plav, a dále přepis audiozáznamu z polostrukturovaného rozhovoru s místostarostkou obce. Diplomová práce se zabývá rovněž srovnáním využití fondu EAFRD s ostatními dotačními nástroji pro financování rozvoje ve vybrané obci. Závěr je věnován vyhodnocení očekávaných přínosů v jednotlivých oblastech venkova a návrhům dalších vhodných projektů, potenciálně úspěšných k získaní dotací.
Use of the EAFRD in the development of rural areas
Keywords: Venkovský prostor; regionální politika; strukturální fondy; programovací období 2007 - 2013; SWOT analýza; EAFRD; Rural areas; Regional Policy; Structural Funds; Programming period 2007 - 2013; SWOT analysis; EAFRD