Zahrada neklidu - Kancírová, Helena (Jihočeská univerzita, 2007)
Teoretická část diplomové práce s názvem ''Zahrada neklidu''a podtitulem ''Způsoby vyjádření psychického života v české portrétní tvorbě novější doby''dokumentuje na příkladu vybraných českých výtvarníků zájem umělců o oblast vnitřního světa, cítění a prožívání v tvorbě 20. a 21. století. Teoretická část obsahuje krátké medailony a ukázky děl těchto autorů, vysvětlení některých pojmů a významu barev, a úvahu zaměřenou na psychiku a prožívání člověka (umělce) směřující ke vzniku malířských děl. Praktická část diplomové práce obsahuje soubor vlastních malířských prací orientovaných ke stejnému tématu.(emoce, psychické prožitky,{&x2026;}) Jedná se o cyklus obrazů s figurální tématikou provedený technikou olejomalby na plátně . Některé emoce jsou vyjádřeny pomocí abstrakce.Autorka se inspirovala svými vnitřními stavy a prožitky.
The Garden of Unease