Diagnostika vybraných prekonceptů k technické výchově žáků 4. a 5. tříd ZŠ - Votýpková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou a následně diagnostikou vybraných prekonceptů k technické výchově. V teoretické části bylo rozebráno několik tematických celků, které souvisejí s problematikou konstruktivismu, prekonceptů a technické výchovy na ZŠ. V praktické cásti byla zjištována aktuální úroveň zastrukturování prekonceptů pomocí dotazníku (obsahem jsou nedokončené věty a posuzovací škály) a dále kognitivních map. Výzkumu se zúčastnili žáci 4. a 5. tříd základních škol v Českých Budějovicích a Soběslavi. Dotazníkovou metodou a kognitivními mapami byly zjišteny a následně zpracovány údaje o prekonceptech a jejich zastrukturování z hlediska kvalitativního i kvantitativního v oblasti technické výchovy.
Analysis of selected pre-concepts of technical education of 4th and 5th classes of primary school
Keywords: diagnostika prekonceptů; technická výchova; primární vzdělávání; diagnosis of pre-concepts; technical education; primary school education