Vliv turistiky na výskyt vybraných druhů živočichů na Šumavě - Fikotová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2009)
Národní park Šumava poskytuje návštěvníkům celoroční využití v oblasti turismu. Díky tomu, že si krajina zachovala přirozený ráz je pro turisty velmi atraktivním územím. V některých částech přírody turismus překračuje svoji únosnou formu a tak dochází k zvýšenému tlaku návštěvníků na okolní přírodu. Cílem diplomové práce bylo posouzení a zhodnocení vlivu turistických návštěv na vybranou faunu v lokalitě Zhůří-Turnerova chata. Na základě terénního šetření byly klasifikovány pobytové znaky zvěře vyskytující se v dané lokalitě. Dále byly specifikovány jednotlivé aktivity návštěvníků prostřednictvím sociologického šetření.
The influence of tourism on the occurrence of selected species in Šumava
Keywords: Národní park Šumava; turismus; fauna; sociologický průzkum; National Park Šumava; tourism; fauna; sociological analysis