Technologie pěstování ozimého máku setého a jeho uplatnění v ČR - Melicharová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá v České republice zatím okrajově pěstovanou ozimou formou máku setého. Cílem práce bylo formou literární rešerše shrnout poznatky o vlastnostech a požadavcích této plodiny, upozornit na rozdíly ve výnosových prvcích, výnosech a kvalitativních parametrech mezi jarní a ozimou formou máku setého a doporučit na základě literární rešerše a zkušeností pěstitelů vhodnou technologii pro pěstování máku ozimého. Nejvíce dostupných poznatků o vlastnostech, výnosových prvcích a výnosech je hlavně o odrůdě Zeno 2002. Podle dosažených výsledků výnosových znaků při pěstování v České republice se jeví ozimá forma máku výnosově lepší než jarní forma.
Technology of winter poppy growing and its use in the Czech Republic
Keywords: mák setý; ozimá forma; výnos; kvalita; poppy; winter from; yield; quality