Využití posturálního systému při odstraňování logopedických vad - Šafářová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zaměřuje na využití posturálního systému v logopedii. Na základě teoretických poznatků z oblasti anatomie, kineziologie a logopedie popisuje vliv držení těla na respiraci, fonaci a artikulaci. Zabývá se především oblastí hlavy a fonačního ústrojí a souvislostmi mezi dýcháním a posturou. Práce dále navrhuje konkrétní možnosti zapojení posturálního systému do logopedických cvičebních postupů v podobě správného sedu podloženého teorií ozubených kol. Do výzkumného souboru bylo zařazeno 5 dětí mladšího školního věku s diagnózou DMO z centra Arpida o.s. v Českých Budějovicích.
Contribution to Usage Postural System at Stripping Logopaedia Defects
Keywords: postura; respirace; fonace; artikulace; dysartrie; Brüggerův sed; posture; respiration; phonation; articulation; dysarthria; Brügger´s sit