Problematika narušené komunikační schopnosti u dětí v ústavní péči - Pištěková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce na téma narušená komunikační schopnost u dětí v ústavní péči se nejprve v teoretické části věnuje vývoji řeči dítěte. Následuje vysvětlení pojmu narušená komunikační schopnost a specifika vývoje řeči u dětí vyrůstající během jejich kritického období ve věku 0-6 let v institucionální péči. Dále se v teoretické části zabýváme popisem jednotlivých poruch řeči, které se nejčastěji objevují u dětí předškolního a mladšího školního věku. Cílem praktické části je prostřednictvím analýzy dotazníkového šetření srovnat vývoj řeči u dětí vyrůstajících v ústavním zařízení a u dětí z běžných rodin. Dále se zaměřujeme na domácí logopedickou péči, kterou s dětmi doma provádí rodiče a vychovatelé se svými svěřenci v dětském domově.
Issues of communication disability of children in institutional care
Keywords: Narušená komunikační schopnost; ústavní péče; předškolní a mladší školní věk; dyslalie; opožděný vývoj řeči; Communication disabilities; Institutional care; Pre-school and younger school age children; Dyslalia; Delayed speech development