Téma smrti ve výuce na 1. stupni ZŠ - Roubíková, Eva (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá způsoby, jakými je možné se žáky na 1. stupni ZŠ otevírat téma smrti v rámci výuky. Na základě studia teoretických východisek jsou zde stanoveny důležité komponenty pro zkoumání tématu smrti ve výuce, které jsou představeny v první části práce. V té se práce zaměřuje na proměny přístupu ke smrti v historii až po současnost, na zahraniční koncept death education a také na problematiku české výchovy vztahující se ke smrti a možnosti a specifika její realizace včetně významu četby knih s tematikou smrti pro děti. V druhé části práce jsou představeny připravené výukové celky vytvořené pro možnosti otevírání tématu smrti s dětmi od 3. do 5. ročníku, s jejich zasazením do jednotlivých vzdělávacích oblastí, ročníků a období výuky. Výzkum je realizován metodou akčního výzkumu a tematickou analýzou získaných materiálů. Vyhodnocené realizované přípravy potvrzují data z dřívějších výzkumů a pramenů, tedy jsou tyto pro možnosti otevírání tématu smrti ve výuce s žáky vhodné.
Death Education in Primary School
Keywords: výchova týkající se smrti; smrt; výuka; 1. stupeň ZŠ; žáci; death education; death; education; primary school; pupils