Zhodnocení ekonomické efektivnosti investice v podniku - Šanda, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2006)
Smyslem této práce je popsat proces investičního rozhodování a s ním spojeného financování konkrétním případě. Za nejdůležitější fázi celého procesu se přitom považuje kalkulace kapitálových výdajů, a peněžních příjmů plynoucích z investice. Vyčíslené hodnoty peněžních příjmů a kapitálových výdajů jsou pak základem pro zjištění, zda je projekt rentabilní či nikoliv. Existuje řada metod, pomocí nichž lze takovéto závěry činit. Mezi nejpoužívanější patří tzv. Čistá současná hodnota investice, vnitřní výnosové procento nebo doba návratnosti. Dalším velice důležitým krokem je výběr způsobu financování projektů, přičemž je třeba rozhodnout o nejlepším a pro konkrétní podnik nejvhodnějším způsobu. V poslední době je pro řadu subjektů též možné využít podpory z fondů Evropské Unie ve formě dotací. Přestože získání dotace z těchto fondů představuje velice náročný administrativní proces, takto získané finance jsou pro podnik velice lukrativní, protože jsou nevratné a mohou pokrývat podstatnou část kapitálových výdajů celého projektu. Účast zahraniční měny na investičním rozhodování a s tím spojená rizika byla dalším tématem této bakalářské práce. Jestliže je některý peněžní tok plynoucí z investice vyjádřen v zahraniční měně, je nutné se zabývat riziky spojenými se změnou devizového kurzu konkrétní zahraniční měny. Byl zmíněn základní způsob, jakým takovýmto rizikům čelit.
EFFECTIVENESS EVALUATION OF INVESTMENTS
Keywords: investiční rozhodování a dlouhodobé financování; doba návratnosti; čistá současná hodnota; vnitřní výnosové procento; investment decision and capital budgeting; payback period; net present value; internal rate of return