Frekvenční analýza výrazových prostředků pasiva ve španělštině - Kantorová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Má bakalářská práce s názvem Frekvenční analýza výrazových prostředků pasiva ve španělštině je rozdělena na dvě části; teoretickou a praktickou. V části teoretické se věnuji v prvním bloku tomu, jak na problematiku španělského pasiva nahlíží a jak trpný rod vysvětlují a popisují čeští lingvisté. V druhém bloku popisuji, jaký přístup mají k pasivu španělští lingvisté. Detailně jsem se zaměřila především na oblast vybraných opisných slovesných vazeb, jimiž lze vyjádřit pasivum ve španělštině. Praktickou část pak věnuji korpusové analýze vybraných opisných slovesných vazeb frekvenci jejich užití v konkrétních oblastech a způsobům, jež využívají čeští překladatelé pro jejich překlad do českého jazyka. Cílem mé práce bylo představení a vysvětlení opisných slovesných vazeb, kterými lze vyjádřit pasivum ve španělském jazyce, jako metody, která je pro mnohé z nás nová či neobvyklá a díky které můžeme úroveň našeho projevu ve španělštině posunout ještě výše.
Frequency analysis of means of expression of Passive in Spanish
Keywords: Pasivum; diateze; opisné slovesné vazby s participiem; frekvenční analýza; korpusová analýza; Passive voice; diathesis; periphrastic verbal structures with participle; frequency analysis; corpus analysis