Kostely sv. Petra a Pavla a sv. Floriána v Kaplici - urbanismus, stavební vývoj a výzdoba - Machová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná bakalářská práce je věnovaná kostelům sv. Petra a Pavla a sv. Floriána v Kaplici. Autorka se ve své práci bude zabývat urbanismem kostelů, protože kostelní okrsek leží až na samém konci historického centra. Představí historii městečka Kaplice. Zmapuje stavební historii obou kostelů; u kostela sv. Petra a Pavla od možné podoby ve 13. století až po větší přestavby v 19. a 20. století, které kostelu sv. Petra a Pavla daly současnou podobu; u kostela sv. Floriána zmapuje stavební historii od jeho výstavby na konci 15. století až po úpravy během 20. století. U obou kostelů autorka zasadí kostely do typologických souvislostí, popíše výzdobu a výbavu obou kostelů a u vybraných předmětů se pokusí o ikonografický rozbor. Dále se autorka pokusí navrhnout možnou funkci menšího kostelíka sv. Floriána a nakonec stručně popíše areál kostelů. Cílem předkládané bakalářské práce je představit oba tyto kostely a vytvořit ucelenou práci, která sleduje jejich vývoj.
Churches of St. Peter and Paul and St. Florian in Kaplice - urbanism, building development and decoration
Keywords: kostel; Kaplice; kostel sv. Petra a Pavla; kostel sv. Floriána; pozdní gotika; church; Kaplice; church of St. Peter and Paul; church of St. Florian; late Gothic