Analýza nedobytných pohledávek v účetním subjektu - Majdiaková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Předložená bakalářská práce se zabývá analýzou nedobytných pohledávek ve vybrané účetní jednotce. Hlavním cílem práce je zhodnocení procesu řízení pohledávek a návrh na zlepšení stávajícího systému. Cíle práce byly dosaženy prostřednictvím horizontální a vertikální analýzy pohledávek a analýzy za pomoci poměrových ukazatelů. Teoretická část práce popisuje obecná zjištění týkající se pohledávek s důrazem na nedobytné pohledávky. Praktická část se zaměřuje na analýzu pohledávek v letech 2010 až 2015. Obsahuje také popis procesu řízení pohledávek. Na základě kompletní analýzy je možné říci, že společnost má dobrý přehled o svých věřitelích, vede si kvalitní záznamy a využívá veškeré dostupné formy zajištění pohledávek. V kontextu výsledků analýzy bylo navrženo zaměstnat pracovníka, který by byl odpovědný za proces řízení pohledávek.
The analysis of bad debt in the accounting entity
Keywords: pohledávky; nedobytné pohledávky; řízení pohledávek; receivables; bad debts; receivables control; receivables records; administration of receivables; ensuring and collection of receivables; receivables past due; financing receivables