Metody tvorby převodních cen u nadnárodních podniků z hlediska daňové správy - Böhmová, Dana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je analýza a vyhodnocení aplikace transferových (převodních) cen, využívaných při transakcích nadnárodních podniků z hlediska daňové správy. Dále následuje obecný popis základních principů spojených osob, principu tržního odstupu, popis metod stanovení převodních cen a dokumentaci k převodním cenám v souladu s mezinárodními pravidly a standardy stanovenými Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, v souladu se zákony a pokyny České republiky. Dále se diplomová práce snaží objasnit na konkrétních případových studiích, které vycházejí z praxe finanční správy a judikatury, dopady stanovení jednotlivých metod převodních cen, porovnání jejich výhod a nevýhod při stanovení převodních cen v České republice. V závěru diplomové práce jsou shrnuty výsledky a uvedena příslušná doporučení pro přijetí další vhodné legislativy v jednotlivých oblastech převodních cen v České republice.
Methods of transfer pricing by multinational enterprises in terms of tax administration
Keywords: Klíčová slova: Spojené osoby; Princip tržního odstupu; Převodní ceny; Metody stanovení převodních cen.; Key words: Associated persons; the principle of the arm; Transfer pricing; Methods for the determination of transfer prices.