Vztah věku perlorodky říční a počtu přírůstků na řezu lastury - Toman, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce bylo stanovit souvislost mezi věkem uhynulých jedinců perlorodky říční (Margaritifera margaritifera) a počtem přírůstkových linií na řezu lastury jedince. Celkem bylo shromážděno 124 ks lastur perlorodek známého věku z několika českých, německých a finských lokalit. Byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl mezi skutečným věkem a věkem dle přírůstkových linií na obarveném řezu lastury. V průměru byl věk určený dle přírůstků na obarveném řezu větší než skutečný věk o 2,6 roku, což je o 42 ? 25% (? S.D.). Přírůstkové linie na řezu lastury perlorodky tedy neodpovídají ročním přírůstkům. Potvrdilo se, že odečet přírůstkových linií na povrchu lastury či odhad věku dle velikosti lastury jsou méně spolehlivými přístupy ke zjištění skutečného věku jedinců.
Relationship between age of pearl mussel and number of increments on the shell section
Keywords: perlorodka říční; Margaritifera margaritifera; sklerochronologie; odhad věku; pří-růstky; morfologie lastur; freshwater pearl mussel; Margaritifera margaritifera; sclerochronology; age esti-mation; growth; shell morphology