Odměny a tresty ve výchově pohledem rodičů - Říhová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na odměny a tresty ve výchově pohledem rodičům. Cílem této práce bylo zmapovat, jak rodiče vnímají odměny a tresty ve výchově, jakým způsobem a za jakých okolností je používají a jak to reflektují. Teoretická část je zaměřena na témata rodiny a rodičovství. Důraz je kladen na téma výchovy a na faktory, které ji ovlivňují, na historické proměny, výchovné styly a transgenerační přenos. Velká pozornost je věnována odměnám a trestům ve výchově, jejich možným formám, mechanismům fungování, a také jejich vztahu k motivaci. Praktická část se opírá o kvalitativní výzkumný design. Data byla získávána pomocí polostrukturovaných rozhovorů, výzkumný soubor je tvořen 6 rodiči, 3 matkami a 3 otci. Pro zpracování a analýzu dat je použita vícečetná případová studie. Výsledky výzkumného šetření jsou prezentovány jak v jednotlivých kazuistikách, tak i v mezikazuistickém srovnání. Ukázalo se, že, rodiče preferují spíše rovnocenné rodičovské praktiky, které nezahrnují časté nebo přísné tresty, obzvláště bylo zmiňováno vyhýbání se fyzickému trestání. Ze získaných dat bylo identifikováno 5 oblastí příčin, které rodiče vedou k nějakému druhu trestu. Identifikovány byly také 3 hlavní způsoby používání odměn.
Rewards and punishments in upbringing in perspective of parents
Keywords: Výchova; výchovný styl; odměna; trest; rodina; transgenerační přenos.; Upbringing; educational style; reward; punishment; family; transgeneration transfer.