Jihočeské národní divadlo ve třicátých letech 20. století - Švestková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem této diplomové práce je podat přehled o vývoji Jihočeského národního divadla v Českých Budějovicích ve 30. letech 20. století. Potřebné informace jsme postupně získali z několika málo knih a především z dobových periodik či záznamů uložených ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích. Bohužel ani přes pečlivé sbírání informací nemůžeme zaručit jejich úplnost, přesto jsme se snažili o vytvoření uceleného a komplexního obrazu divadla té doby. V práci se nejprve věnujeme obecné charakteristice poměrů v divadle, tomu, kdo byl ředitelem, jak divadlo prosperovalo po finanční stránce nebo jak jeho činnost ovlivnily vnější okolnosti hospodářské či politické. Ve druhé části se zabýváme dramaturgií jednotlivých sezon, výběrem her a jejich ohlasy. Kratší kapitoly se věnují zájezdům divadla a osobě Josefa Stejskala, který ve 30. letech pozvedl divadlo k vyšší úrovni. V příloze jsou uvedeny seznamy členů souboru, přehled repertoáru Jihočeského národního divadla v jednotlivých sezonách a také některé dobové fotografie.
The South Bohemian National Theatre in the 30th of the 20th Century
Keywords: Jihočeské národní divadlo; České Budějovice; dějiny divadla; 30. léta 20. století; The South Bohemian National Theatre; Czech Budweis; history of the theatre; the 30th of the 20th Century