Podnikatelské strategie manažerů českobudějovických tužkáren na cestě ke znárodnění 1945-1948 - Bohdálek, David (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou uplatňování manažerských strategií a jejich ekonomických dopadů na českobudějovické tužkárenství v období 1945-1948. Základní zdroje pro tuto analýzu představovaly převážně výroční a provozní zprávy, zápisy z porad, statistická hlášení, korespondence a také prameny osobní povahy. Práce vychází z metodologických východisek business history. Hlavním předmětem výzkumu se staly nejdůležitější osobnosti tužkárenského průmyslu v poválečné době. Na základě podnikatelských strategií těchto manažerů se další části soustředily na hospodářský vývoj, kde byla uplatněna vertikální i horizontální komparace. Stranou pozornosti nezůstala ani reklamní činnost jednotlivých tužkáren a dále vyjednávání s bývalými dceřinými společnostmi reprezentované rodinou Hardtmuth. Klíčovým přínosem uvedené práce je analýza procesu znárodnění a následné centralizace československého tužkárenství.
Business Strategies of České Budějovice Pencil Factories Heading for Nationalization in the years 1945-1948
Keywords: Československo 1945-1948; znárodnění; podnikatelské strategie; manažeři; tužkárny; Koh-i-noor Hardtmuth; Národní podnik; Grafo; Czechoslovakia 1945-1948; nationalization; managerial strategies; managers; pencil factories; Koh-i-noor Hardtmuth; National Corporation; Grafo