Včelařsky významné pylodárné rostliny jarního a časně letního aspektu na území Zbudovských Blat (okolí obce Hlavatce) - Šolá, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo určení botanického původu rouskovaného pylu pomocí pylové analýzy. Včelín, odkud rousky pocházely, je umístěn v obci Hlavatce, která je vzdálená 20 km od Českých Budějovic. Pylové rousky byly získávány prostřednictvím pylochytu, který byl na včelín umístěn jednou týdně na 24 hodin v období od 17. 3. do 6. 6. 2017. Pylové rousky byly usušeny, přebrány dle barevných odstínů a dílčí barevné vzorky byly zváženy na analytických vahách. Vlastní pylová analýza probíhala u mikroskopu při zvětšení 400x. Sledovány byly charakteristické znaky na exině (skulptura) a množství a typ apertur. U 50 pylových zrn vždy byla změřena velikost, která sloužila jako pomocný prvek při následném zařazení k rostlinnému druhu. Pomocí Shannon-Wienerova indexu diverzity byla následně posouzena preference včel v jednotlivých odběrech. Práce je doplněna o fotografie vybraných pylových zrn.
Important plants in terms of pollen for bee-keeping in the spring and early summer in the "Zbudovska Blata" region
Keywords: Apis mellifera; pylová analýza; pylová zrna; Apis mellifera; pollen analysis; pollen grains