Spánková paralýza - Dautbegović, Nino (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je shrnutím poznatků o spánkové paralýze, jejích projevech, příčinách, rizikových faktorech a možnostech prevence a léčby. Koncipována je jako přehledová studie a odborná rešerše cizojazyčných zdrojů. Na začátku je stav spánkové paralýzy definován, diferenciován a je uvedena přibližná prevalence, spolu s vysvětlením, proč jsou přesné statistické výsledky o prevalenci těžce získatelné. Práce je pak rozdělena na část kulturní a neuropsychologickou. První část se zabývá kulturní podmíněností projevů a míry výskytu spánkové paralýzy. Druhá část poskytuje vhled do neurofyziologie stavu, vycházejícího z REM fáze spánku. Dále jsou popsány jednotlivé rizikové faktory, jejichž přítomnost může zvyšovat riziko výskytu spánkové paralýzy. V samotném závěru práce jsou popsány preventivní postupy a techniky, spolu s možnostmi případné léčby.
Sleep paralysis
Keywords: spánková paralýza; historie; kulturně vázaný syndrom; REM spánek; hypnagogické a hypnopompické halucinace; doprovodné jevy; rizikové faktory; prevence a léčba; sleep paralysis; history; culture-bound syndrome; REM sleep; hypnagogic and hypnopompic hallucinations; accompanying phenomenon; risk factors; prevention and treatment