Chemické zbraně a připravenost složek Integrovaného záchranného systému - Trsková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá integrovaným záchranným systémem, jeho složkami a připraveností těchto složek na zásah při útoku chemických zbraní. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou vybrané základní složky integrovaného záchranného systému schopné reagovat na nebezpečí vzniklá útokem chemických zbraní. Práce se rozděluje na dvě částí. První část je teoretická, je zde popsána obecná charakteristika chemických zbraní. Dále je zde stručně sepsána historie vývoje chemických zbraní, zmíněny jsou důležité mezníky v této oblasti, například první použití chemické zbraně. Na tuto část navazuje popis jednotlivých bojových chemických látek, do popisu je zahrnuta základní charakteristika, účinky na organismus a případná ochrana před nimi. Část této práce je věnována samotnému IZS, prostředkům individuální ochrany a dekontaminaci. Poslední kapitola teoretické části se zabývá Úmluvou o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení. Druhá část, tedy praktická, definuje metody a cíle vlastního výzkumu a výsledky, které jsou kvůli přehlednosti graficky zpracované. Následně jsou výsledky popsány v diskuzi. Součástí cíle práce bylo odpovědět na výzkumnou otázku. Jsou základní složky integrovaného záchranného systému připraveny na útok chemických zbraní? K zajištění těchto informací bylo využito dotazníkové šetření, které vyplnily základní složky. Celkem se tohoto šetření zúčastnilo 54 osob. Výzkum odhalil, že znalosti složek IZS v oblasti chemických zbraní jsou na nízké úrovni. Z tohoto výsledku lze usoudit, že složky nejsou dostatečně připraveny na útok chemických zbraní. Praktickým přínosem této práce by měl být především podnět k navýšení počtu cvičení týkajících se této problematiky a ke zvýšení teoretické přípravy sledovaných složek integrovaného záchranného systému.
Chemical weapons and preparedness of the Integrated Rescue System
Keywords: chemická zbraň; chemická látka; integrovaný záchranný systém; připravenost; nebezpečné látky; bojové chemické látky; chemical weapon; chemical substance; Integrated Rescue System; preparedness; dangerous substances; chemical warfare agents