Osobní a profesní život Milady Paulové v meziválečném období. - Vlčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá profesním životem Milady Paulové od roku 1920 do konce meziválečného období. Věnuje se především reakcím historické obce, respektive Jaroslava Bidla, na historiččino rozhodnutí zaměřit se ve své badatelské činnosti na vznik Československé republiky a na československo jihoslovanskou spolupráci odbojářů za první světové války. Zkoumány jsou i problémy, které si touto volbou historička způsobila oddálení navržení na jmenování mimořádnou profesorkou a na její konflikt s Jaroslavem Bidlem. V poslední části bakalářské práce jsou srovnána tři významná díla Milady Paulové ze soudobých dějin (Jugoslavenski odbor. Povijest jugoslavenske emigracije za svjetskog rata od 1914-1918, Jihoslovanský odboj a česká Maffie I. díl. Chorvatská politika za světové války do otevření říšské rady ve Vídni v květnu 1917 (1914-1917) a Dějiny Maffie. Odboj Čechů a Jihoslovanů za první světové války 1914-1918 ).
Personal and professional life of Milada Paulová in the interwar period. On the road to contemporary history
Keywords: Milada Paulová; Jaroslav Bidlo; Přemysl Šámal; Království Srbů; Chorvatů a Slovinců; Československá republika; soudobé dějiny; Československo jihoslovanské vztahy.; Milada Paulová; Přemysl Šámal; Jaroslav Bidlo; Kingdom of Serbs; Croatian and Slovenians; Czechoslovak Republik; contemporary history; Czechoslovakia South Slavic relationships.