Evidence a řízení zásob ve vybrané účetní jednotce - Škarydová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku zásob ve vybrané účetní jednotce. Především ve výrobních společnostech zásoby tvoří podstatnou část oběžných aktiv, a proto je důležité jim věnovat náležitou pozornost. Cílem práce je analyzovat a zhodnotit evidenci, účtování, oceňování a řízení zásob ve vybrané účetní jednotce a navrhnout možné změny, které povedou ke zlepšení v oblasti zásob. V teoretické části jsou vymezeny zásoby, jejich členění, oceňování při pořízení a při vyřazení, inventarizace, evidence a účtování zásob způsobem A či způsobem B. Dále je zmíněno řízení zásob a jejich finanční analýza. V závěru teoretické části jsou zásoby zachyceny z pohledu manažerského účetnictví. V praktické části je nejdříve představena vybraná účetní jednotka. Následně je provedena analýza v oblasti oceňování, evidence, účtování a řízení zásob. Za pomoci vybraných poměrových ukazatelů je provedena finanční analýza zásob. V závěru práce je zhodnocen současný stav zásob ve vybrané účetní jednotce a u nedostatků jsou předloženy návrhy na zlepšení.
Records and inventory management in the selected entity
Keywords: metody oceňování zásob; účtování; řízení zásob; analýza zásob; optimalizace zásob; methods of inventory valuation; accounting; management of inventory; inventory analysis; optimization of inventory