Funkce francouzských členů z hlediska výstavby textu ve srovnání s jazykovými prostředky češtiny - Kuncová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem této práce je zjištění funkce francouzských členů z hlediska výstavby textu ve srovnání s jazykovými prostředky češtiny. V teoretické části jsem na základě francouzských a českých autorů, kteří se zabývají problematikou členů, definovala determinanty jako slovní druh ve francouzštině a také jejich funkci ve spojení s nominální grupou, způsoby navazování v textu a výstavbu textu. Komparativní studii jsem provedla na textu dostupném v obou studovaných jazycích. Oba texty jsem analyzovala stejným způsobem a pak sledovala vše, čím se zabývala teoretická část tj. funkce členu v textu a jeho jazykové prostředky v češtině. Výsledky jsem zpracovala do dvou tabulek, z nichž první prezentuje české ekvivalenty nominální grupy a druhá české ekvivalenty způsobu navazování v textu.
Functions of French articles as a part of the text in comparison with the means of Czech language
Keywords: determinant; anafora; katafora; téma; réma; člen; navazování; tematické posloupnosti; nominální grupa; anaphora; cataphora; determinant; article; theme; rheme; nominal group; topic-focus articulation; binding