Vyhodnocení změn půdní držby a využití území ve vybrané lokalitě - Škodová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce s názvem "Vyhodnocení změn půdní držby a využití území ve vybrané lokalitě", je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V úvodní části je sepsána literární rešerše, seznamující s problematikou půdní držby v České republice. V rešerši je komplexní přehled historických evidencí půdní držby, spolu s hlavními historickými událostmi a mezníky ovlivňujícími půdní vlastnictví. Zvláštní pozornost je zde navíc věnována stabilnímu katastru, ze kterého vychází praktická část této práce. Nedílnou součástí rešerše je rozebraný aktuální land use ČR s faktory, jež ho ovlivňují. Druhá část práce je věnována katastrálnímu území Roupov, kde je provedena kompletní analýza a srovnání historického a současného land use, společně s porovnáním vlastnických vztahů a vyhodnocením jejich vzájemné analogie v rámci časového rozestupu mezi jednotlivými obdobími. Prezentovány jsou zde vlastní mapové výstupy, tabulky a grafy. Výrazná pozornost byla v závěru práce věnována identifikaci možných příčin, způsobujících změny využití území a srovnání půdního vlastnictví.
Assessment of changes in land tenure and land use in selected locality
Keywords: využití území; půdní držba; krajina; analýza území; katastr; pozemkové reformy; vlastnictví; land use; land tenure; land; land analysis; cadastre; land reform; ownership