Porovnání exploatačních parametrů lisů - Doležal, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá porovnáním typů lisovacích komor u lisů na válcovité balíky od firmy Krone. Porovnávat se bude zejména slisovatelnost a energetická náročnost daných lisů. Nejprve bude krátce popsána historie lisů na válcovité balíky a poté bude každá konstrukce komory stručné popsána. V další části bude charakterizován pozemek, na kterém měření probíhalo a metodika měření. Naměřené hodnoty budou v poslední části vyhodnoceny a doporučeny pro zemědělskou praxi.
Comparison of the exploitation parameters of presses
Keywords: Válcovité balíky; sláma; komora; spotřeba; výkonnost; Cylindrical bales; straw; chamber; consumption; performability