Užívání legálních a nelegálních návykových látek u žáků SŠ a SOU (srovnávací analýza) - Špírek, David (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na žáky SŠ a SOU Jihočeského kraje a na jejich zkušenosti s užíváním návykových látek. Práce zjišťuje možné souvislosti ovlivňující užívání návykových látek u žáků na čtyřech vybraných středních školách a středních odborných učilištích a vztahuje tuto problematiku k otázkám efektivity preventivních programů realizovaných těmito školami. V teoretické části práce jsou popsány jednotlivé návykové látky, dále nejčastější faktory mající vliv na užívání návykových látek mladistvými. Zmíněna je také problematika primární prevence ve školním prostředí. Praktická část je zaměřena na získání potřebných údajů o výskytu zkušeností žáků a učňů s návykovými látkami - dotazníkovou metodou. Výsledky tohoto průzkumu jsou zpracovány formou tabulek a grafů. Vyhodnocení získaných dat vede k srovnávací analýze vybraných škol v kontextu použité preventivní strategie, míry zkušeností studentů a postoji k návykovým látkám.
Addictive drug taking (lawful and unlawful) by high school and vocational college (comparative analysis)
Keywords: legální návykové látky; nelegální návykové látky; prevence; minimální preventivní program; faktory; dotazníkové šetření; legal addictive substances; illegal addictive substances; prevention; minimal preventive program; factors; survey