Zrušení obchodní korporace - Velát, Marek (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zaměřuje na proces zrušení obchodní korporace. Zrušení obchodní korporace lze provést s právním nástupcem nebo bez právního nástupce. Toto téma je velice obsáhlé a právní oporu má převážně v zákoně č. 90/2012 Sb. a 125/2008 Sb., 89/2012 Sb. Cílem diplomové práce je objasnit problematiku zrušení obchodní korporace z pohledu práva, účetnictví a daní. Jedním z dalších cílů je zabývat se zrušením obchodní korporace s právním nástupcem a bez právního nástupce. Dále jsou v této práci popsané vybrané možnosti zrušení obchodní korporace a je zde také uvedena statistika zrušených obchodních korporací. Výzkumné šetření je prováděno prostřednictvím dotazníkového šetření, které doplňuje řízený rozhovor. Respondenty tohoto výzkumného šetření byly vybrané podnikatelské subjekty a zástupci obchodních korporací. Vyhodnocení výzkumného šetření je doplněno tabulkami, na které navazují jednotlivé grafy.
Liquidation of a business corporation
Keywords: Zákon č. 89/2012 Sb.; Zákon č. 90/2012 Sb.; likvidace; kvantitativní výzkumné šetření; řízený rozhovor; Act No. 89/2012 Coll.; Act No. 90/2012 Coll.; liquidation; quantitative research; controlled interview