Matematika okolo nás - problematika zlatého řezu - Cukrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tento text je určen všem zájemcům z řad široké veřejnosti. Práce zahrnuje konstrukci a výpočet zlatého čísla a jeho vlastnosti. Seznamuje s historií a ukazuje příklady výskytu zlatého řezu v rovinné geometrii a souvislost s Fibonacciho posloupností. Pojednává o výskytu zlatého řezu, Fibonacciho posloupnosti a logaritmických spirál v přírodě jak v mnoho formách žijících živočichů a rostlin, tak na lidském těle. Text je doplněn názornými obrázky, které jsou vytvořeny v programu GeoGebra. Vlastnosti zlatého čísla a rovinné konstrukce jsou doplněny o podrobné důkazy. Výskyt zlatého řezu je pak doplněn sadou fotografií.
Math around us - issue of the Golden section
Keywords: zlatý řez; zlaté číslo; Fibonacciho posloupnost.; Golden section; Golden number; Fibonacci sequence.