Současné trendy v péči o novorozence - Marková, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Neonatologie je obor medicíny, který se stále vyvíjí. Proto je nutné upravit některé zažité, zastaralé či dokonce nebezpečné postupy a snažit se nalézat aktuální možnosti péče, které budou vyhovovat současné medicíně i dnešní společnosti. Cílem práce bylo ověřit vývoj péče o novorozence za posledních cca dvacet let a především zmapovat současný stav. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá současným porodnictvím a objasňuje jednotlivé oblasti péče o novorozence. V praktické části jsou prezentovány výsledky získané pomocí kvalitativního výzkumného šetření, které mělo dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat, k jakým změnám u novorozence došlo v uplynulých cca dvaceti letech. Druhým cílem bylo zjistit, v čem jsou tyto změny prospěšné pro matku a dítě. Pro získání dat jsme využili dva soubory rámcových otázek. Jeden soubor pro dětské sestry a porodní asistentky, které měly praxi v péči o novorozence alespoň deset let a druhý pro matky - vícerodičky, které měly rozdíl mezi prvním a posledním dítětem alespoň pět let. Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že v průběhu let došlo ke změnám ve všech námi sledovaných oblastech péče o novorozence. V prvním ošetření novorozence po porodu, v zahájení výživy, koupeli, péči o pupeční pahýl, ve vedení porodu a dalších nezbytných úkonech, kde se musí slučovat potřeby dítěte a přání matky. Důležitou roli hrají také znalosti personálu a postupy v jednotlivých zařízeních, které by měly být v souladu se současnými doporučeními. Informace získané výzkumným šetřením by mohly sloužit k zamyšlení nad tím, jak zefektivnit práci dětských sester a porodních asistentek a mohly by být použity ke zkvalitnění ošetřovatelské péče.
Current trends in the care of newborn
Keywords: novorozenec; vedení porodu; první ošetření po porodu; bonding; podpůrné organizace; newborn; childbirth management; first postpartum treatment; bonding; support organizations