Pohled pedagogů v Jihočeském kraji na náplň obsahu předmětu výchova ke zdraví - Havlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
V diplomové práci Pohled pedagogů v Jihočeském kraji na náplň obsahu předmětu výchova ke zdraví se v teoretické části zaměřuji na definování pojmů zdraví a výchova ke zdraví. Ve výchově ke zdraví se zabývám historií a kurikulárními dokumenty. Další kapitoly jsou zaměřeny na vyučovací metody, kde se podrobněji rozvádějí klasické, aktivizující a komplexní výukové metody. Poslední kapitola teoretické části se věnuje přípravě učitele na výuku výchovy ke zdraví. Přibližuje plánování výuky, výukové cíle, motivaci a organizační formy a hodnocení ve výchově ke zdraví. Ve výzkumné části jsem si kladla za cíl zmapovat názor pedagogů na náplň obsahu předmětu výchova ke zdraví v Jihočeském kraji. Výzkum práce byl realizován pomocí dotazníků sestavených podle nastudované literatury. Z výsledků dotazníků jsem zjistila, že si pedagogové přejí větší hodinovou dotaci pro první pomoc v hodinách výchovy ke zdraví. Závěrečná část mé práce obsahuje odpovědi na hypotézy a sestavení brožury, která by měla sloužit učitelům jako inspirace pro výuku první pomoci na základních školách.
Teachers view the content of subject content of health education in South County
Keywords: výchova ke zdraví; vyučovací metody; health education; teaching metods