Vývoj ošetřovatelské péče v regionu Pelhřimov - Procházková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Ošetřovatelství je samostatný vědní obor, který je zaměřen na uspokojování všech základních potřeb člověka, tj. zdravotní, psychickou a sociální péči jak nemocného, tak zdravého člověka. Zároveň je velmi důležitá spojitost mezi tímto oborem a zdravotnictvím jako celkem. Tento obor stejně jako mnoho dalších prošel rozsáhlým vývojem, který do dnešních dnů není ukončen. Práci jsem rozdělila do čtyř částí o šesti samostatných kapitolách, které mají své další podkapitoly, a to především proto, abych čtenáře lépe seznámila se svým výzkumem. V první části jsem se zabývala vývojem ošetřovatelství na Pelhřimovsku. Jak jsem zjistila, v roce 2011 jsme si připomněli 800 let od narození patronky Českého ošetřovatelství, sv. Anežky české. Tato žena zasvětila celý svůj život péči o chudé a nemocné. Byla zakladatelkou špitálu. Ona je pro nás představitelkou ošetřovatelství soucitného, obětavého a vzdělaného. Do svého vývoje jsem tedy zařadila i tento důležitý mezník historie. Začlenila jsem sem i informace o vzniku prvních špitálů v tomto regionu a snažila jsem se získat údaje o vývoji obyvatelstva na Pelhřimovsku. V této části jsem se také zajímala o historii ošetřovatelství a sociální péče na Černovicku a Hornocerekvicku. Tyto oblasti jsem si vybrala především proto, že ovzduší v nich podle studií připomíná vysokohorské prostředí. Díky tomu zde také vznikly první ozdravovny pro děti. V druhé části své práce jsem se zabývala vznikem nemocnic na Pelhřimovsku, a to do roku 1945, přes rok 1946 až do roku 2012. Jedná se o tři nemocnice v různých městech. Zajímala jsem se o budování těchto nemocnic a o jejich postupné rozvíjení domácí péče. Dále o jejich modernizaci a nakonec jejich centralizaci do pelhřimovské nemocnice. Namísto některých nemocnic, které kvůli tomuto procesu zanikly, vznikala oddělení pro dlouhodobě nemocné. V třetí části jsem se zabývala prací zdravotních sester v těchto uvedených nemocnicích od roku 1945 do současnosti. Zároveň přikládám i čtvrtou část, která byla stylizována formou rozhovorů s vysloužilými sestrami, jež mi pomohly uspořádat vývoj ošetřovatelství od počátku až do současnosti. Do práce jsem zakomponovala rozhovory s nimi. Svou práci jsem založila na podkladech, které jsem získala z archivních dokumentů pojednávajících o historii nemocnic v tomto regionu, na osobním setkání s několika sestrami a nakonec jsem čerpala z několika odborných prací MUDr. Ivo Balíka a MUDr. Jiřího Machyána.
The beginning of the nursering in the region
Keywords: ošetřovatelství; nemocnice; region; sestra; vzdělání; Pelhřimovsko; domovy seniorů; domácí péče; nursing; hospital; region; nurse; education; Pelhrimov seniors' homes; home care