Osobnost dítěte v kontextu rodiny a školy - Nováková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá současnými problémy individualizace vzdělávání a s ní spojeným rozvíjením osobnosti dětí předškolního věku. Teoretická část definuje výzkumné prostředí současné rodiny a současné mateřské školy, objasňuje pojmy ''individualizace vzdělávání'' a ''osobnostní pojetí dítěte'' a vyvozuje zásady pro optimální osobnostní rozvoj. Praktická část se zaměřuje na sledování nároků na dítě ze strany současných rodin a školy a tyto porovnává s výše uvedenými zásadami.
Child´s personality in the Context of a Family and a School.
Keywords: Osobnost dítěte; osobnostní pojetí dítěte; rodinná výchova; institucionalizovaná výchova; zásady optimálního rozvoje dítěte; individualizace vzdělávání