Profesní problémy začínajících učitelů - Kůrková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku obtíží, se kterými se musí vyrovnávat začínající učitelé. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou vývoje profesní dráhy učitele s důrazem na stádium učitele začátečníka. Poskytuje náhled na specifické problémy začínajících učitelů. Praktická část byla realizována prostřednictvím metody hloubkového rozhovoru s vybranými začínajícími učiteli ZŠ. Cílem praktické části bylo zjistit, jakým problémům začínající učitelé v souvislosti s profesí čelí. Dotazovaní respondenti označili za hlavní problémy výuku neaprobovaných předmětů, časovou náročnost a nedostatečnou pedagogickou přípravu v oblasti metodicko-didaktické a diagnostické.
Professional problems of beginning teachers
Keywords: Pedagogická příprava; profesní dráha; začínající učitel; uvádějící učitel; problémy začínajících učitelů; Pedagogical training; career development; beginning teacher; training teacher; problems of beginning teachers