ZNAČKY NA DNECH STŘEDOVĚKÝCH KERAMICKÝCH NÁDOB V JIHOZÁPADNÍCH ČECHÁCH. NÁLEZY V KONTEXTU RANĚ A VRCHOLNĚ STŘEDOVĚKÉHO OSÍDLENÍ NA OKRESE KLATOVY. - Pták, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce pojednává o problematice značek na dnech keramických nádob v raném a vrcholném středověku na území dnešního okresu Klatovy. V úvodních kapitolách jsou shrnuty poznatky k problematice hrnčířství a značení nádob. Dále je rozebíráno osídlení na vymezeném území (archeologické nálezy, světská a sakrální architektura, písemné zmínky). Součástí práce je experimentální část, ve které jsou shrnuty poznatky k přípravě desky, opatřování nádob značkou (problém podsýpky) a samotnému výpalu keramiky. Na základě výsledků jednoduchého testu jsou diskutovány možnosti identifikace identických značek. Součástí práce jsou mapové podklady, tabulky a především vyobrazení jednotlivých nálezů.
Pottery marks on marks on vessels in Middle Ages in south-east Bohemia. Archeological finds in kontextof medieval settlemnt in Klatovy district.
Keywords: středověk; keramika; osídlení; značky na dnech nádob; experiment; Middle Ages; pottery; settlement; marks on pottery vessels