SOCIÁLNÍ STRUKTURA STÁDA ZEBER CHAPMANOVÝCH (Equus quagga chapmani) - Tulachová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Souhrn Zebra Chapmanova (Equus quagga chapmani) je poddruh zebry stepní. Od ostatních se rozeznává podle okrové nebo špinavě bílé základní barvy, výrazných mezipruhů a nohou pruhovaných až nad kopyta. Populace se vyskytují se po celé jižní Africe, téměř ve všech biotopech. Tento poddruh zebry žije v harémovém uspořádání - vůdčí hřebec se stará o jednu až šest klisen a jejich potomky. Rodinné stádo je doprovázeno mládeneckými skupinami složenými z hřebců nebo odrostlého potomstva. Harémy jsou velmi stabilní, ke změnám dochází pouze minimálně. Zebry budou sledovány metodou intervalového snímkování, dva dny v rozmezí týdne až měsíce od sebe Pozorování zeber bylo prováděno v ZOO Liberec. Ze sledování denního režimu je zřejmé, že většinu času tráví zebry příjmem potravy. Z vyhodnocení početnosti kontaktů a odečtení kontaktů označených jako agresivní vyplynulo, že existuje určitá preference jedince. Po zohlednění faktorů věku klisny, příbuznosti, říje a počasí se ukázalo, že ani jeden z nich nemá vliv na upřednostňování určité klisny. Tento problém by bylo vhodné dále zkoumat na jiných skupinách zeber stepních ať už v lidské péči nebo žijících volně a rozšířit také faktory, které by mohly mít na preferenci vliv.
Social behaviour of Chapman´s zebra ( Equus quagga chapmani )
SOCIÁLNÍ STRUKTURA STÁDA ZEBER CHAPMANOVÝCH (Equus quagga chapmani)
Keywords: Klíčová slova: zebra stepní; sociální chování; etologie; Equus quagga; Key words: Plains Zebra; social behaviour; ethology; Equus quagga