Intervenční radiodiagnostické metody při vyšetření jater - Mádr, Robert (Jihočeská univerzita, 2008)
Obor intervenční radiologie, je logickým výsledkem vývoje současné medicíny a zejména jejího rozvoje v oblasti technologické. Cílem oboru je využít současně znalostí klinických, zejména z oblasti chirurgie, a výrazného rozvoje zobrazovacích metod k léčbě některých nemocí a stavů jen s minimálním porušením zevní integrity lidského těla - to je možné s použitím současných zobrazovacích zařízení založených nejen na rentgenovém záření, ale i na ultrazvuku či magnetické rezonanci, k navádění nástrojů v přirozených dutinách lidského těla a jeho orgánů. Intervenční radiodiagnostické metody zaznamenaly v posledních letech velký technický pokrok, který se projevuje především v kvalitě a citlivosti prováděných vyšetření, což pozitivně rozšiřuje další možnosti pro určení správné diagnózy a následné úspěšnosti léčby. Práce se zabývá onemocněním jater, žlučníku, žlučových cest a jejich radiodiagnostické zobrazování, především po stránce invazivní radiodiagnostiky. S rozvojem různých onemocnění hepato-biliárního systému se také vyvíjí různé techniky jeho vyšetřování. Mezi ně patří metody klasické radiologie, metody endoskopické, CT a magnetická rezonance a v neposlední řadě právě intervenční diagnostika a hepato-biliární chirurgická léčba. V práci popisuji jak anatomii, patologii, indikace vyšetření tak samotné vyšetřovací metody, zejména v oblasti intervenční diagnostiky. Nemalou část zahrnuje také speciální instrumentarium. Cílem této práce je vytvoření kompletního odborného celku týkajícího se intervenčním radiologických metod, používajících se při vyšetření jater z pohledu radiologického asistenta.
Support - intervention radiology diagnostic methods at liver´s investigation
Keywords: Intervenční metody; Intervenční radiologie; Hepato-biliární systém; Játra; TIPS; ERCP; PTC; interventional radiology; imaging methods; examination technique; TIPS; ERCP; PTC