Systém provádění léčebně pedagogicko-psychologického ježdění, jako součást hiporehabilitace v České republice - Šuhájková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Práce je zaměřena na teoretické a praktické informace z oblasti hiporehabilitace. Hiporehabilitace neboli léčba pomocí koně je jako obor v České republice poměrně novým fenoménem, který se k nám dostal teprve po roce 1989 a dosud je širší veřejnosti neznámý. Hiporehabilitace je bezkonkurenčně nejkomplexnější terapie, která spojuje bio-psycho-sociální působení koně na lidský organismus. V práci je obsaženo mnoho podnětných informací o hiporehabilitaci, jejích oblastech, o výběru a přípravě koně pro hiporehabilitaci a o přirozeném partnerství člověka a koně. Největší část je však věnována jedné z oblastí hiporehabilitace, a to léčebně pedagogicko-psychologickému ježdění, které spadá převážně do psychologie až psychiatrie a pedagogiky. LPPJ je dynamicky se rozvíjející obor a počet zařízení, která jej u nás nabízejí, roste. Cílem výzkumu bylo zmapovat systém provádění LPPJ v ČR a zároveň porovnat jeho kvalitu. Pro výzkumnou část jsem si zvolila metodu kvalitativního výzkumu. Pro ověření poznatků a zvýšení validity studie jsem dále použila metodu analýzy dokumentů (technika sekundární analýzy dat), dotazování (technika polostandardizovaného rozhovoru) a zúčastněné pozorování. Doplňující technikou byla fotodokumentace. Výzkum byl realizován v 7 členských organizacích České hiporehabilitační společnosti jež LPPJ poskytují. Na základě informací zjištěných sběrem dat byla ve všech zařízeních splněna stanovená kritéria a prokázána tak kvalita provádění LPPJ, tedy profesionalita hiporehabilitačního týmu, plnění podmínek přijetí klienta do LPPJ, tvorba terapeutických cílů, vedení dokumentace a pravidelné zaznamenávání průběhu terapie. V současné době ''boomu'' zooterapie je důležité přesně specifikovat terminologii a způsob provádění LPPJ i celé hiporehabilitaci. V České republice ještě stále chybí dostatek odborné literatury a mnoho lidí má tak nejasné představy o tom, co to vůbec hiporehabilitace je, a co od ní jako metody léčebné rehabilitace očekávat. Z těchto důvodů doufám, že i moje práce přispěje k rozšíření studijních materiálů a zlepší přístupnost uživatelům LPPJ k validním informacím o provádění této moderní metody.
The system of providing of therapeutic pedagogical-psychological riding as a part of hipporehabilitation in the Czech Republic
Keywords: Česká hiporehabilitační společnost; Hiporehabilitace; Hipoterapie; Léčebně pedagogicko-psychologické ježdění; Sport handicapovaných; Czech Hippo-rehabilitation Society; Hippo-rehabilitation; Hippo-therapy; Therapeutic pedagogical-psychological riding; Sport for handicapped