Řešení optimální cesty svozu odpadů pomocí rojové inteligence - Vácha, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce je zaměřena na řešení problémů třídy nedeterministicky polynomiální (NP) složitosti pomocí optimalizace mravenčí kolonie. Práce je rozdělena na tři bloky. V prvním je přiblížena výše zmíněná optimalizace spolu s některými modifikacemi. Druhá část je zaměřena na samotné problémy, v tomto případě problém obchodního cestujícího (TSP) a z něho vycházející vehicle routing problem (VRP). Závěr tvoří aplikace těchto nástrojů na svoz tříděného odpadu pro část Českých Budějovic.
Solving optimal ways of waste collection by swarm intelligence
Keywords: optimalizace; svoz odpadu; rojová inteligence; problém obchodního cestujícího; problém okružních jízd; optimization; waste collecting; swarm intelligence; traveling salesman problem; vehicle routing problem