Ošetřovatelský přístup k Jehovovým svědkům na ošetřovacích jednotkách - Braunová, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma diplomové práce je ‚qOšetřovatelský přístup k Jehovovým svědkům na ošetřovacích jednotkách''. Pravděpodobnost setkání sestry se svědkem Jehovovým je nezanedbatelná. Svědkové Jehovovi jsou v České republice početnou skupinou, a proto by sestry měly být připraveny ošetřovat i pacienty, kteří se právě k této společnosti hlásí. To vše v souladu se současným trendem využívat při ošetřování myšlenky transkulturního/multikulturního ošetřovatelství. Tato práce je příspěvkem právě k tomuto oboru. Jejím úkolem bylo zjistit, jaká specifika má komunita svědků Jehovových a jaká očekávání mají její stoupenci v souvislosti s ošetřovatelskou péčí. V návaznosti na specifika a očekávání jsme chtěli odhalit problematické situace, které mohou při jejich ošetřování nastat. Vše bylo zjišťováno proto, abychom byli schopni pacientům z řad svědků Jehovových poskytnout kulturně-sensitivní ošetřovatelskou péči. Pro empirickou část práce byly stanoveny čtyři cíle práce a z nich vycházely tři výzkumné otázky a tři hypotézy. Byly vybrány dvě metody výzkumu, a to kvalitativní: polostandardizovaný rozhovor s respondenty z řad svědků Jehovových a kvantitativní: dotazník pro sestry na ošetřovatelských jednotkách. K celostnímu pojetí pacienta/klienta přispívá rozčlenění údajů v rozhovoru se svědky Jehovovými podle modelu pro transkulturní ošetřovatelské hodnocení podle Gigerové a Davidhizarové. Pro dokreslení problematiky pak ještě byly doplněny otázky týkající se hospitalizace a sestry. Výsledky rozhovorů byly sepsány do kasuistiká, ty pak byly kategorizovány v přehledných tabulkách a grafech. Dotazník obsahoval otázky identifikační a otázky dokreslující danou problematiku. Zbytek dotazů přímo či nepřímo ověřoval námi stanovené hypotézy. Výsledky dotazníkového šetření jsou představeny pomocí tabulek a grafů. Specifika ošetřovatelského přístupu shrnujeme ve standardu ošetřovatelské péče, který může být sestrami při ošetřování klienta/pacienta z řad svědků Jehovových využit. Práce poskytuje informace o komunitě svědků Jehovových a přibližuje zvláštnosti ošetřovatelského přístupu k nim. Výsledky by měly sloužit jako studijní materiál pro studenty ošetřovatelských oborů, zároveň bychom byli rádi, kdyby byly předloženy odborné veřejnosti. Práce by měla přispět ke zvýšení kvality ošetřovatelské péče.
The Nursing Approach to the Jehovah’s Witnesses at Medical Treatment Units
Keywords: Svědkové Jehovovi; svědek Jehovův; víra; spiritualita; ošetřovatelský přístup; model Gigerové-Davidhizarové; multikulturní ošetřovatelství; Jehovah{\crq}s Witnesses; Jehovah{\crq}s Witness; religion; spirituality; nursing approach; model Giger-Davidhizar; multicultural nursing